Vreme > 12 Maribor
oblačno

Arhiv >
Že od 9.maja 1945

Kdaj upokojencem letni dodatek?

Ocenilo št. bralcev: 0

Avtor

Tanja Milakovič

Četrtek, 4. april 2013

Za zdaj še ni jasno, kdaj ga bodo upokojenci dobili, prav tako pa tudi ne, ali ga bodo vsi. Novi pokojninski zakon, a v veljavi je tudi še varčevalni Zujf, sicer ne prinaša sprememb

Povečaj
  • Sašo Bizjak 1 od 1
Lani sta dve tretjini slovenskih upokojencev dobili letni dodatek izplačan šele julija, čeprav so ga leta poprej prejemali že z majsko pokojnino, kar tretjina upokojencev pa je zaradi varčevanja ostala brez njega. Kako bo letos? Pri Zpizu pravijo, da za zdaj glede izplačila letošnjega letnega dodatka ne morejo dati nobene informacije. Ni še znana niti najnižja pokojninska osnova, od katere se tudi po novem pokojninskem zakonu (ZPIZ-2) določi višina pokojnine, do katere se izplača višji letni dodatek, nižji pa vsem preostalim upokojencem, katerih pokojnina presega ta mejni znesek (55 odstotkov najnižje pokojninske osnove). Sicer pa je tudi v novem zakonu predvideno, da se letni dodatek izplača upokojencem v dveh različnih višinah, in to maja, v soglasju s finančnim ministrom pa lahko tudi v več obrokih ali kasneje.

Po še veljavnem varčevalnem zakonu (Zujf) bi lahko letni dodatek izplačali le tako kot lani, kar pomeni, da ga ponovno ne bi prejeli vsi upokojenci. Spomnimo, lani so ga dobili le tisti upokojenci, katerih pokojnina ni presegala 622 evrov. Brez dodatka je ostalo 210.000 upokojencev, še okoli 295.000 pa so ga občutno znižali v primerjavi z letom poprej. Celoten dodatek v višini 367,95 evra je bil izplačan le upokojencem s pokojninami, nižjimi od 414 evrov. Teh je bilo 166.000. Okoli 116.000 upokojencev s pokojninami od 414 do 518 evrov je prejelo dodatek v višini 223,56 evra, okoli 110.000 upokojencev, ki so prejemali pokojnine od 518 do 622 evrov, pa je dobilo 166 evrov letnega dodatka.

S tem je pokojninska blagajna prihranila okoli 50 milijonov evrov. O tem varčevalnem ukrepu ustavno sodišče za zdaj še ni reklo zadnje besede. Lahko se namreč zgodi, da bo tudi v tem primeru ugotovilo, da varčevalni poseg v letni dodatek ni bil ustaven, tako kot je pred kratkim presodilo v zvezi z določbo, s katero so se po Zujfu lani junija znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem. To bi pomenilo, da bi Zpiz moral za letošnje izplačilo letnega dodatka zagotoviti vsaj toliko več denarja kot ga je lani prihranil, zaradi večjega števila upokojencev pa še več, ki ga ni v pokojninski blagajni. Poleg tega pa bi oškodovanim upokojencem moral povrniti letni dodatek za preteklo leto.

A za zdaj še ni znano niti to, kje bo pokojninska blagajna dobila dodatni denar za poračun vsem tistim upokojencem, ki so jim lani protiustavno znižali pokojnine, za kar bo potrebnih okoli 22 milijonov evrov. Odgovora za zdaj nimajo niti pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, čeprav naj bi Zpiz nove odločbe s popravki pokojnin še ta mesec poslal vsem prizadetim upokojencem. Ministrica Anja Kopač Mrak je že pred dnevi napovedala, da si bo prizadevala za enako obravnavo vseh upokojencev, ki so jih prizadeli varčevalni ukrepi, tudi tistih, ki se niso pritožili zaradi znižanja pokojnin, o načinu popravka krivic pa se bodo sicer dogovorili v koaliciji. V Desusu vztrajajo, da je treba povrniti premalo izplačane pokojnine za nazaj vsem, tako tistim, ki so se že pritožili, kot tudi tistim, ki se niso. Vidijo pa tudi kar nekaj možnosti, kako zagotoviti denar za poračun, je povedal Karl Erjavec.
 

Za oceno prispevka kliknite na zvezdico:

(od leve proti desni: 1 - slabo, 2 - še kar, 3 - povprečno, 4 - dobro, 5 - odlično)

Bodite prvi komentator

Želim prijaviti sovražni govor

Prijavite se

Za komentiranje člankov morate biti prijavljeni 

Več mnenj >

Mnenja

Zadnjih 12 ur

Ljubljenček dneva

Darja: Jaz sem Car in za zimo ni mi mar.

Pošljite sliko svojega ljubljenčka

Ocenite ljubljenčka drugih obiskovalcev

Portali

Arhiv >