Vreme > 13 Maribor
oblačno

Arhiv >
Že od 9.maja 1945

Umrl je Danilo Slivnik

Ocenilo št. bralcev: 0

Avtor

Spletno uredništvo

Petek, 6. januar 2012

Novinar in politični analitik Danilo Slivnik naj bi storil samomor

Povečaj
  • Robert Balen 1 od 3
  • Robert Balen 2 od 3
  • Robert Balen 3 od 3
V 61-letu starosti je umrl novinar in politični analitik Danilo Slivnik. Po neuradnih podatkih naj bi si ľivljenje vzel sam.

Leta 2005 je Slivnik postal član uprave druľbe Delo za tehnične zadeve, leto kasneje pa njen predsednik. Bil je tudi solastnik in urednik Maga ter dolgoletni novinar časopisa Delo. Nekaj časa je bil tudi dopisnik iz Moskve. O Danilu Slivniku je 17. oktobra 2005 portret napisala tudi Večerova novinarka in komentatorka Dragica Korade: ""Nič posebnega. Člani uprave se bomo začeli pogovarjati o tem, kako poiskati novega glavnega in odgovornega urednika Dela." Tako preprosto je Danilo Slivnik odgovoril na vpraąanje, kaj bo počel danes, ko po desetih letih vodenja Maga, tiste "nizkonakladne revije", ki tudi iąče novega lastnika, prihaja kot član uprave spet delat k Delu. Nič posebnega ne vidi niti v tem, da pri svojih 55 letih po svoje vendarle začenja na novo. Res je, da Delova hiąa zanj ni novost: v njej je preľivel toliko časa, da jo pozna do obisti. Ampak kot član uprave se bo z njo srečal prvič. In vsaj po protestih, ki so zaradi te zakulisne kupčije, po kateri naj bi Mag prevzemal Delo, priąli iz novinarskih vrst, se zdi, da to srečanje ne bo ravno srečno. A za Slivnika, ki je mnogih nespodobnih srečanj v ľivljenju vajen, najbrľ tudi to ni nič posebnega. 

Posebnost, ki zaznamuje njegovo vrnitev na vrh največje časopisne hiąe v Sloveniji, vidi samo v načinu, na katerega so potvorili njegovo izjavo o "najslabąem Delu". Ker takoj po imenovanju v četrtek zvečer v televizijskih Odmevih o Delu ni več govoril kot o novinarski katastrofi, smo ga vpraąali, kako to, da je sedaj, ko sedi v upravi, svoj pogled spremenil.

Kar je o Delu povedal tokrat, je bilo daleč od vsega, kar je o njem govoril leta in leta, ko je urejal Mag. Zato ni presenečalo, ko so prejąnji teden Finance poslale v obtok njegovo izjavo, po kateri je "Delo najslabąe v zadnjih desetih letih". Pač: presenetilo je Slivnika. Da so ga spet potvorili, pravi in doda, da so ga kar naprej narobe razumeli ali pa kratko malo presliąali njegovo resnico. Saj ne, da tokrat ne bi bil rekel o Delu tistega, kar je pač rekel, ampak novinarka je zgreąila kontekst: on je govoril o formi, v javnosti pa je nastal vtis, da govori o vsebini časopisa. "Veste, meni kar naprej govorijo, da sem menjal poglede, ampak to ni res. Jaz sem menjal sluľbe in institucije, svojih pogledov pa ne." To, da Slivnik funkcionira na ravni empirične zavesti kot eden najbolj znanih slovenskih konvertitov, je seveda res. Ampak ąe preden se prične kdo zgraľati nad tem pojavom, se je treba spomniti, da je v krajih, kjer vlada nesvoboda, konvertitstvo ena najuspeąnejąih formul preľivetja. In Slivnik ni tisti, ki bi jo bil izumil. Če sploh za kaj, ima nekaj zaslug za ustvarjanje okoliąčin, v katerih se je ta formula lahko znova izkazala za uspeąno.

Danilo Slivnik se je rodil 29. oktobra 1950 na Koroąkem v druľini vrtnarjev, a tudi politikov: njegov oče je bil ľe pred drugo svetovno vojno organizacijski sekretar slovenske partije. Osnovno ąolo je skupaj z Maksom Tajnikarjem obiskoval na Prevaljah, srednjo metalurąko na Ravnah. Po vojski v Pulju, kjer je osvajal radiotelegrafske veąčine, je odąel na FSPN. ®e med ątudijem je postal član partije, pri 23 letih se je poročil in postal oče prvega sina, čez ąest let pa ąe drugega. Prvo sluľbo je dobil pri sindikatih, ki jih je takrat vodil Vinko Hafner. Ker je vmes tu in tam kaj napisal, ga je leta 1981 povabil k Delu Jak Koprivc in mu ponudil dopisniątvo v Moskvi. Svojo moskovsko izkuąnjo je v knjigi Potnikovo poročilo zaokroľil z mislijo, da "tranzicije ne bi razumel, če ne bi bil v nekdanji rdeči prestolnici in ne bi videl njene dvoličnosti". S tem obdobjem je povezan zdaj ľe prosluli udbovski dosje Potnik, s katerim se je pozabaval tudi sam. Po vrnitvi v Ljubljano je leta 1989 postal notranjepolitični urednik, nato pa namestnik glavnega in odgovornega urednika Dela. Na tem mestu je bil do leta 1995, ko se je zgodila Depala vas, potem pa je "spokal in ąel delat Mag".

Slivnik, ki je za svoje novinarsko delo prejel obe Tomąičevi in potem ąe Jurčičevo nagrado, seveda ni povsem brez zaslug za zgodbe o svojem konvertitstvu: leta 1989 je postal član CK ZKS, leta 1990 je neuspeąno kandidiral na volitvah na listi socialistov, leta 1996 pa na listi Janąeve SDS. Kar se je zgodilo vmes, je bil obrat iz gorečega komunista v gorečega antikomunista. Sam gleda na članstvo v cekaju kot na formalnost: "Če si hotel imeti sluľbo, si moral biti član. Tako je pač bilo. Bil sem formalno član, ampak ąe zmeraj človek s svojimi pogledi. V arhivu Dela ne boste naąli enega članka, v katerem bi zagovarjal enopartijski sistem ali kaj podobnega." Kar mu je to visoko članstvo prineslo, je tudi uvid v to, kako funkcionira formalna in kako zakulisna politika. Ko je spoznal, "da se prave stvari v politiki dogajajo v ozadju", je začel pisati o tem, da tranzicija "ni tako preprosta stvar". Tako je nastal Kučanov klan in vsi dejanski in namiąljeni spori s tem fantomskim klanom. Če mislite, da politika ąe zmeraj deluje tako zakulisno, vam bo povedal, da ne tako zelo, ker je danes vse bolj transparentno. Takąno delovanje je "problem tranzicije" in medijem zameri to, da tega niso hoteli videti. Problem pa je bil velik, saj je transmisijski sistem, ki je po inerciji deloval naprej, za svojo razgradnjo potreboval 15 let.

Morda so strahovi, ki so jih Delovi novinarji prepoznali v Slivnikovi vrnitvi, vendarle pretirani: moľ je ľe pred časom sezul ąkornje, tudi humweeja nima več, cekaju, ki mu je preostal, pa lahko pripada samo neformalno. In morda se ne moti, ko pravi, da je tranzicija pri koncu: danes zadoąča za dobro sluľbo ľe neformalno članstvo. Če so seveda pogledi pravi."  

 

Za oceno prispevka kliknite na zvezdico:

(od leve proti desni: 1 - slabo, 2 - še kar, 3 - povprečno, 4 - dobro, 5 - odlično)

Bodite prvi komentator

Želim prijaviti sovražni govor

Prijavite se

Za komentiranje člankov morate biti prijavljeni 

Več mnenj >

Mnenja

Zadnjih 12 ur

Ljubljenček dneva

Uroš: Napis na rutici pove vse - naš enoletni Clark pri svoji najljubši dnevni rutini...

Pošljite sliko svojega ljubljenčka

Ocenite ljubljenčka drugih obiskovalcev

Portali

Arhiv >