Vreme > 8 Maribor
pretežno jasno

Arhiv >
Že od 9.maja 1945

Prva pobuda proti julijskim volitvam: bi lahko bilo sporno Pahorjevo skrajšanje 30 dni?

Ocenilo št. bralcev: 5

Avtor

Marko Kovačevič, Vanessa Čokl

Torek, 3. junij 2014

Andrej Magajna in Vili Kovačič menita, da je bila pri razpisu volitev kršena predpisana procedura

Povečaj
  • 1 od 1

Na ustavno sodišče je uradno vložena prva pobuda za oceno ustavnosti predčasnih državnozborskih volitev, ki jih je predsednik republike Borut Pahor razpisal za 13. julij. V stranki Krščanskih socialistov in društvu Davkoplačevalci se ne damo, ki so vložili pobudo, menijo, da se je pri razpisu volitev kršila procedura.

O možnostih uspeha ustavne presoje datuma volitev si preberite TUKAJ.

"Igrali podaljške brez rednega dela"

Krščanski socialist Andrej Magajna je danes pred ustavnim sodiščem dejal, da sta razpust parlamenta in razpis predčasnih volitev v vsakem primeru napačna. "Po eni verziji bi moral predsednik Pahor parlament razpustiti že pred 14 dnevi ali pa bi moral počakati 30 dni, torej do 4. junija, ter v tem času proaktivno iskati kandidata za mandatarja," pravi. Po njegovem mnenju je sporen 14-dnevni rok, ki so ga za iskanje mandatarja imeli poslanci, potem ko se je Pahor tej pravici odpovedal. Po tretjem odstavku 111. člena ustave ta pravica do dodatnih predlogov nastopi šele in samo v primeru, če bi bil Pahorjev predlog zavrnjen v parlamentu," pravi Magajna. "Imeli smo podaljške, redni del tekme pa sploh ni bil odigran," pa dodaja sopodpisnik pod ustavno pobudo Vili Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo.

Magajna in Kovačič na ustavnem sodišču tako ne želita izpodbijati samega datuma volitev. "Nespoštovanje procedure v tako pomembni stvari, kot so razpust parlamenta in volitve, samo po sebi pomeni negacijo pravnega reda ter ustavno in poslovniško določenih procedur," pravi Magajna.

Ob robu obiska v Bosni in Hercegovini se je na vložitev ustavne presoje odzval predsednik Borut Pahor. Dejal je, da bo odločitev ustavnega sodišča v vsakem primeru spoštoval, a dodal, da možnosti za razpis volitev v septembru glede na datum in način odstopa vlade sploh ni bilo.

V četrtek nova ustavna presoja

To ne bo edina vložena pobuda za oceno ustavnosti. Skupina državljanov, nekateri predstavniki zunajparlamentarnih strank in urednik Mladine Grega Repovž bodo ustavno presojo, s katero želijo izpodbijati julijski datum volitev, v četrtek. Vložitev presoje so napovedali tudi v zunajparlamentarni stranki Solidarnost. Danes so iz stranke sporočili, da se bodo pridružili Repovževi pobudi za oceno ustavnosti.

Kaj bo naredilo ustavno sodišče?


Stališču, da ustavni sodniki in sodnice ne bodo mogli čez ustavo, ki zapoveduje volitve 40 do največ 60 dni po razpustitvi parlamenta, nekateri pravniki zdaj dodajajo opozorilo, da bi znal poletni čas le precej ogroziti tako imenovano aktivno volilno pravico, torej v ustavo vpisano pravico priti na volišče in voliti. Tudi zato, ker so roki, ko naj bi ljudje sporočili, kje bodo na volilno nedeljo, zelo kratki. In koliko jih pa zdaj že ve, ali bodo sredi julija doma ali na dopustu, torej kam naj jim se pošlje glasovnica.

Skratka, če bi se ustavno sodišče zapičilo morda v skrajšanje 30 dni za iskanje novega premierja brez volitev, kar je predsednik republike naredil po posvetu z velikim kosom ustavnopravne scene, bi morda našlo razloge proti julijskemu datumu volitev. Morda. Ker po drugi strani noben predpis ne prepoveduje volitev poleti.         
 

Za oceno prispevka kliknite na zvezdico:

(od leve proti desni: 1 - slabo, 2 - še kar, 3 - povprečno, 4 - dobro, 5 - odlično)

Prijavite se

Za komentiranje člankov morate biti prijavljeni

pred 14838 urami

cool-1

Zdaj pa spet nebo mira, al kaj !?

pred 14838 urami

valdot

Pa ti zdraharji očitno nimajo drugega dela, kot delat zgago na vsakem koraku. Pa menda ja ne pričakujejo ,da jih bo kdo volil?

pred 14837 urami

cool-1

Pa ne me basat, takih ne volim niti mrtev....eto!

pred 14838 urami

alojz mohorič

repovž je pač repovž, človek ga nesme jemati resno - saj ni čisto pri tap---sedaj se je zbudil po dolgem času - ali pa je že končal kakšno šolo in bo imel primerne komentarje???? on in solidarnost pač pašejo skupaj - intelektualni spa...

pred 14837 urami

cool-1

a zato ker je Repovž ima pravico drugim po živcih hodit al kaj ?

pred 14837 urami

robert kovačič

prava dva parazita,ki mešata drek.

pred 14837 urami

cool-1

Drek ja , in ta papir ki ga oni drži v roki , je treba takoj predelat v hajzlpapir ..!

pred 14835 urami

jože

fantje ne se bat SdS je pripravljen rjave srajce pa k.križ pa gremo na volitve za malega kaplarja

pred 14835 urami

EDI PUC

JOŽE ne se bat balkan-komunisti so pripravili rdeče srajce in k. zvezdo, pa gremo na volitve za murgelskega Don Corleoneta ( PS. koga voliti Vam bo sporočil pravočasno)

pred 14835 urami

bojka

TI PRASCI SE MASTIJO IN SMEJIJO ,URADNIKI V BRUSLJU KI SO DOBRO PLAČANI PA NEVEDO KAJ POMENI 450,00 IN ŠE MANJ DOBIMO PREMLADI SMO ZA POKOJNINO KER ŠTEJEMO KOMAJ 63 LET TAKŠNI SO ŠLI PRED 25 LETI V PENZIJO IN SE REŽIJO,TE KOMONISTE POTREBNO JIM JE DAT LUSTRACIJO VSAJ 150 DA BODO GOBCE DRŽALI VSE DRGO PA DRESIRAT DAT V SEVERNO KOREJO DA PRIDEJO K SEBI.ŠIVILJA PA BI TAKO DOLGO ŠIVALA DA BI SPLOH RAZUMELA KAJ POMENI 60.000 LJUDI.

pred 14833 urami

lotos23

Vsem v vednost! PS ne bo prestopila volilnega praga, mi verjemite, ker raja nima zaupanja ne v to stranko in ne njenega veljaka, ki bi rad sedel na dveh stolčkih. "Puče kolan svetčevoj kobili, okrenuše kola niza stranu". P.P. Njegoš. 

Več mnenj >

Mnenja

Zadnjih 12 ur

Portali

Arhiv >